Saps quan i per què s´activa el Pla ALFA?

La DGMNB, Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, és l´encarregada de vetllar per la prevenció d´incendis forestals al llarg de l´any, a través de diverses eines d´avaluació com són:

 

  • Mesura directa en camp d’humitat de combustibles.
  • Mapes de variables i índexs de perill de component meteorològic.
  • Càlcul de percentils de les variables bàsiques.
  • Informació històrica d’incendis i situacions ocorregudes els darrers anys.
  • Gràfics de sensors específics de seguiment del risc.
  • Seguiment de patrons meteorològics sinòptics relacionats amb el risc d’incendi.
  • Mapes estàtics: combustibles forestals, inflamabilitat, altimetria…

 

Quan el cos d´Agents Rurals a través del mapa de riscos detecta, preveu, i valora el perill de risc d´incendis, i si és necessari per a alerta i informar als organismes i a la població, s´activa el pla especial ALFA.

Pla ALFA

Aquests mapes, quan s´activa el pla Alfa, s´actulitzen constantment i indiquen un escala de nivells de perills que es gradua per del 0 al 3.

Les actuacions per a cada nivell són diferents:

  • nivell 1, és la vigilància prioritària d´incendis forestals:

– control de columnes de fum a menys de 500m de zones forestals; identificació de l´autor, i si cal s´apaga el foc.

  • nivell 2, és la vigilància exclusiva d´incendis forestals:

– control de columnes de fum a menys de 500m de zones forestals; identificació de l´autor, i si no es té una autorització excepcional, s´apagarà el foc.

  • nivell 2, és la vigilància exclusiva i restricció d´accés a les zones en perill d´incendi forestal:

– control de columnes de fum a menys de 500m de zones forestals; identificació de l´autor, i si no es té una autorització excepcional, s´apagarà el foc; control de circulació de vehicles, i establiment de comitè i centre de coordinació de tasques.

En territoris on habitualment s´està afectat per jornades de fortes ventades, cal tenir molt presents les alertes del Pla Alfa per tal de no fer, per exemple, crema de rostolls d´una forma poc responsable. Per tenir una informació actualitzada dels riscos podeu consultar periòdicament el Mapa del Pla Alfa.

Cal recordar que el Servei de Prevenció d´Incendis Forestals, estableix un període de prohibició per a realitzar activitats amb risc d´incendi (fer fogueres, crema de massa vegetal, focs d´artifici…) en un radi de menys de 500 m d´una zona forestal. Aquest període va del 15 de març al 15 d´octubre. Per poder accedir a un permís és imprescindible tramitar una autorització.

Per ampliar informació o aclarir dubtes, us podeu adreçar al Servei de Prevenció d´Incendis Forestals: aecanra@gencat.cat.Click edit button to change this text.