Medjelly és una aplicació mòbil desenvolupada a l´Institut de Ciències del Mar del CSIC a Barcelona, dins el marc dels projectes Vectors y Med-JellyRisk de la Unió Europea, que informa a temps real de la presència de meduses a l´aigua, i que des de 2013 ja inclou 200 platges del litoral català.

També ofereix informació sobre quines espècies de meduses trobarem aquell dia a la platja, la seva perillositat, el protocol a seguir, i sobre l´estat de les platges.

Les meduses són organismes marins del grup dels Cnidaris, invertebrats i molt transparents, que quan són adults també viuen a tocar la superfície de l´aigua. Com a tàctica de defensa i com a forma d´alimentar-se, posseeixen uns tentacles amb cèl.lules urticants, que desprenen una substància urticant en cas de contacte amb altres organismes.

Generalment són animals que viuen allunyats de la costa, però arrossegades per les corrents marines, a la primavera o l´estiu, poden arribar al prelitoral o la platja, a la zona de banyistes. Es desconeix científicament el motiu per el qual aquests organismes fan aquest recorregut, i per tant és difícil fer una bona previsió d´avís al ciutadà.

Entre alguns dels consells a tenir presents en situacions de presència de meduses o en cas de picades, us suggerim: 

  • seguir les alertes que la Creu Roja activa a través de les banderes a les platges;
  • la substància urticant de la medusa segueix viva 24h després d´haver mort; no trencar-les en troços perquè repartirem les cèl.lules per la sorra;
  • amb guants treure les restes i rentar la ferida amb aigua salada, mai amb aigua dolça i sobretot no fregar;
  • omplir una bossa de plàstic amb gel per calmar la irritació i aplicar alcohol iodat per desinfectar la ferida; mai posar els glaçons en contacte directe amb la pell;

 

Medjelly
Pelagia-noctiluca-foto-de-Eduardo-OBIS
Cal recordar que els més petits són susceptibles que la reacció sigui més tòxica perquè la superfície corporal infectada serà proporcionalment major. En tot cas, si un cop tractada la ferida, i passades unes hores, apareguessin símptomes com vòmits, marejos, dificultats respiratòries, és necessari apropar-se a un centre mèdic. És molt recomanable si fos possible informar del tipus de medusa, i en per això també es aconsellable recórrer al personal de socors de la mateixa platja.

 Per a ampliar la informació i aprendre més sobre aquesta aplicació us recomanem visitar el lloc web de Medejelly.