El Sol és l´estrella al voltant la qual gira el planeta Terra i la que ens proporciona altes quantitats de vitamines i energia. Amb el pas dels anys i arrel de la contaminació atmosfèrica que hi hem anat provocant, l´escut que és la capa d´ozó s´ha anat destruint i ja no té tanta capacitat de filtrar radiacions nocives per a l´home.

Líndex  UV és una mesura dels raigs ultravioleta que arriben a la superfície de la Terra. Aquests raigs poden provocar efectes nocius sobre la nostra salut com ara insolacions, cremades, ferides oculars, ferides cutànees…

És important saber que aquest índex pot variar depenent de diversos factors com ara en quina estació de l’any ens trobem, l’altitud o la latitud del lloc on vivim. El Departament de Salut de la Generalitat junt amb l’Institut Català d’Oncologia ens recomanen seguir aquests consells segons l’índex UV:

Index UV2015-02-18 14.10.48
I des de l’ Organització Mundial de la Salut (OMS), el 2003, es va redactar una guia especialitzada en l’índex UV per facilitar el coneixement i aprenentatge per part del ciutadans de l’ús d’aquests valors, i que hem trobat també molt útil:

Index UV OMS 2015-02-18 14.27.03
Index Uv gràfic consells2015-02-18 14.37.34
Entre alguns dels consells a tenir en compte a l’hora de exposar-se al sol, estarien:

  • aplicar protectors solars 30 minuts abans de l’exposició, com a mínim; un dia nuvolat també s’han de prendre mesures de protecció
  • usar gorres, samarretes, ulleres de sol per protegir sempre els ulls
  • hidratar-se contínuament i tenir present que els raigs es reflecteixen a través de la sorra i l´aigua

Com sempre, les persones més vulnerables són els infants, i per això seria bo fer-los aprendre el funcionament dels raigs solars UV, i una bona forma d’introduir un nou aprenentatge als petits, és a través del joc.

És per això que hem trobat molt interessant la proposta d´aplicació mòbil IsdinSunGame, que en la seva versió de videojoc va ser elegida el 2014 com la millor Iniciativa Farmacèutica en Educació Sanitària. Aquesta és una aplicació gratuïta per a mòbils i tauletes Android i iOS, en la qual el nen participa en les històries fantàstiques d’uns súper herois i amb ells aprèn tot allò relacionat amb els índex solars, prevenció i protecció. Trobareu més informació a IsdinSunGame.

isdinsungame